Δραστηριότητες

Η Χάλκη φιλοξενεί πολλά σπήλαια ιδανικά για εξερεύνηση. Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια είναι το Καμένο Σπήλιο (Σπήλαιο).

Καμένο Σπήλιο

Το Καμένο Σπήλιο είναι από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της Χάλκης. Στην σπηλιά αυτή είχαν καταφύγει οι γυναίκες και τα παιδιά της Χάλκης για να ξεφύγουν από την εκδικητική μανία του Ιταλού Μοροζίνη, καθώς οι Χαλκήτες είχαν προειδοποιήσει την κίνηση του στόλου του προς την Ρόδο. Το σπήλαιο αυτό ήταν απόρθητο και γι’ αυτόν τον λόγο ο Μοροζίνη άναψε τεράστιες φωτιές στην βάση της σπηλιάς, παίρνοντας τα ξύλα απο τον κοντινό αμυγδαλεώνα της περιοχής Αμυγλάι, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία όσοι βρίσκονταν μέσα. Γι αυτόν τον λόγο πήρε και το όνομα Καμένο Σπήλιο με εμφανή ακόμη και σήμερα τα σημάδια από την κάπνα.

Τα σπήλαια είναι προσβάσιμα με τα πόδια μέσα από ένα δίκτυο από παλαιά μονοπάτια.

Η Χάλκη φιλοξενεί πολυάριθμα μονοπάτια ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Μονοπάτια

Νημποριό-Χωριό-Παλαρνιώτης

Το μονοπάτι διασχίζει λίγα σημεία με πράσινο και πολύ περισσότερα με πέτρα. Ξεμακραίνοντας από το Νημποριό περνά πρώτα από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, τον αρχαίο θολωτό τάφο στη θέση Σπήλιος του Αράπη, το παλιό ελαιοτριβείο του Χωριού, την Κάτω Βρυτή με το παλιό πηγάδι και το μεγάλο πεύκο, την Πάνω Βρυτή (ίσως το αρχαιότερο πηγάδι του Χωριού). Στη συνέχεια διασχίζει το παλιό κοιμητήρι με το ναό της Μεταμόρφωσης χτισμένο από αρχαιότερα αρχιτεκτονικά μέλη και μπαίνει σε περιοχή με κύφες. Ο ανήφορος για το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Παλαρνιώτη, στην θέση Πλαγιά, αρχίζει αμέσως μετά την κοιλάδα.

Παλαρνιώτης-Αγιος Γεώργιος Ρυακίου

Η διαδρομή από την Πλαγιά όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Παλαρνιώτη μέχρι τον Αϊ Γιώργη περνάει από χαλάσματα μεσαιωνικών εκκλησιών, από ξερολιθιές και ερειπωμένους ανεμόμυλους. Στο τέλος καταλήγει, μέσω ενός φιδίσιου και σε αρκετά σημεία κτιστού μονοπατιού, να κρέμεται  πάνω από τη θάλασσα ώσπου να βγει σε μια κρυμμένη όαση από αιωνόβια δέντρα, τις αβραμιθιές (Pistacia terebinthus) με το ξωκκλήσι στο βάθος.

Σταυρός του ξύλου-Καμένος Σπήλιος-Πύργος

Ενδιαφέρουσα η διαδρομή από το δρόμο μέχρι το ξωκλήσι του Σταυρού του Ξύλου, όπου πριν την κατεύθυνση για τον Αγιο Ιωάννη, ξεκινά ένα ημίωρης πεζοπορίας μονοπάτι για τον Καμένο Σπήλιο. Εδώ τον 17ο αι. ο ναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνι έκαψε τους κρυμμένους μέσα στο σπήλαιο Χαλκίτες, επειδή ειδοποίησαν έγκαιρα του Οθωμανούς της Ρόδου για την άφιξη της βενετσιάνικης αρμάδας. Από το Καμένο αρχίζουν δυο μονοπάτια προς τον Λευκό και προς τον Πύργο, αντίστοιχα, τα οποία δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα. Το δεύτερο περνά από τις θέσεις Βουνιά και Χρουσόι, για να φτάσει στο ΒΔ άκρο του νησιού, στον Πύργο με την ωραία και απάτητη παραλία του.

Εμποριό – Παραλία Αρέτα

Η διαδρομή αυτή έγινε στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος του Γυμνασίου-Λ.Τ. Χάλκης. Ξεκινάει λίγο έξω από τον κεντρικό οικισμό της Χάλκης, Νημποριό, και φτάνει στη παραλία της Αρέτας. Η επιστροφή γίνεται μέσω της τοποθεσίας του αρχαίου ναού του Απόλλωνα.
Η διαδρομή ακολουθεί, κατά βάση, ένα όχι πολύ καλά σημαδεμένο μονοπάτι. Η διαδρομή είναι σχετικά μέτριας δυσκολίας εκτός από τα τελευταία μέτρα που οδηγούν στην παραλία της Αρέτα, όπου η κατάβαση θέλει λίγη παραπάνω προσοχή. Εναλλακτικά υπάρχει ένα πιο εύκολο μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα και από εκεί μπορεί κάποιος να κολυμπήσει ως την παραλία της Αρέτα.

Το Chalki Dive Center ιδρύθηκε το 2018 και είναι το μοναδικό εξουσιοδοτημένο Padi Dive Resort στο νησί της Χάλκης. Τα τελευταία 3 χρόνια το κέντρο καταδύσεων έχει  γίνει ιδιαίτερα  δημοφιλές χάρη στον επαγγελματισμό του προσωπικού του και την εξυπηρέτηση των πελατών.

To 2019 έλαβε από το παγκόσμιο οργανισμό καταδύσεων το βραβείο Certificate to Excellent για τις εκπαιδευτικές ικανότητες των εκπαιδευτών του. Προσφέρει ένα σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων για παιδιά από 8 χρονών, για όλη την οικογένεια αλλά και μαθήματα καταδύσεων που ταιριάζουν σε όλα τα επίπεδα, από αρχάριους έως επαγγελματίες.

Κατά την επίσκεψή σας στο κέντρο καταδύσεων του νησιού θα ανακαλύψετε τον μαγικό βυθό της Χάλκης με τα κρυστάλλινα νερά και τη ξακουστή διαύγεια των 40 μέτρων, τα ναυάγια και τις υποθαλάσσιες σπηλιές του νησιού.

Στοιχία επικοινωνίας

Τηλ επικοινωνίας υπευθύνου: +30 6943 117 220

E-mail: [email protected]

Web: www.chalkidive.com

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ