Εστίαση

Η Χάλκη παρ’ ότι μικρό νησί, έχει μια σπουδαία γαστρονομική κληρονομιά. Το νησί της Χάλκης έχει διατηρήσει μοναδικά την παράδοσή της και αυτό ισχύει και στο φαγητό.

Τα τοπικά πιάτα θα τα βρει κανείς σε όλες τις ταβέρνες του νησιού, ενώ ο φούρνος της ψήνει κάθε πρωί τα πιτιά, πιτούλες γεμιστές με χόρτα, και τυρί.

Τα λιλιπούτεια Χαλκίτικα ντολμαδάκια με κιμά (“γιαπράκια” στην τοπική διάλεκτο), μπορεί να θέλουν κόπο για να τυλιχτούν, σας τα προσφέρουν, όμως, παντού.

Τα χειροποίητα  μακαρούνια με σοταρισμένο κρεμμύδι και τοπικό τυρί έχει ξεπεράσει σε φήμη τα όρια του νησιού. Βασικά υλικά είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά, και το μοναδικό στο είδος του μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, που γίνεται ακόμα με παραδοσιακό τρόπο. Το πιάτο συμπληρώνει η “τσίκνωση”, κρεμμύδια, που σιγοβράζουν για ώρα σε ελαιόλαδο.

Το “Οφτο” γεμιστό κατσικάκι ψημένο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού της Χάλκης.

Φημισμένοι οι άφθονοι σκάροι της περιοχής, τηγανίζονται ή μαγειρεύονται με τέχνη στην εποχή τους.

Τέλος ότι ποιο νόστιμο έχετε φάει σε γαρίδα.  Το “Χαλκίτικο” γαριδάκι, μικρό στο μάτι εξαιρετικό στη γεύση.  Είναι το μικρότερο στο είδος του, φτάνει μέχρι τα 7 εκ. και μοιάζει με γόνο. Έχει ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, μακρύ ρύγχος, με γόνο μπλε electric και γεύση που ελαφρώς γλυκίζει. Τηγανίζεται και τρώγεται ολόκληρο μαζί με το κέλυφος και είναι ότι πιο νόστιμο μπορείτε να φάτε σε γαρίδα!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ