Εκκλησίες και Μοναστήρια

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι η επιβλητική εκκλησία που βρίσκεται στο  Νημποριό. Η εκκλησία ξεχωρίζει για την όμορφη ασπρόμαυρη μωσαϊκή αυλή και το μεγαλοπρεπές καμπαναριό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου κατασκευάστηκε με τα μάρμαρα του αρχαίου ναού του Απόλλωνα και είναι το ψηλότερο καμπαναριό της Δωδεκανήσου. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο. Η εκκλησία γιορτάζει προς τιμήν του Αγίου στις 6 Δεκεμβρίου.

Η εκκλησία της Παναγίας της Χωριανής είναι ένα γοητευτικό παρεκκλήσι που βρίσκεται πάνω από το έρημο Παλιό Χωριό. Μέσα στην εκκλησία, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις όμορφες τοιχογραφίες. Το μεγάλο πανηγύρι της Παναγιάς της Χωριανής κάθε 15 Αυγούστου «ξυπνάει» την ψυχή της ερειπωμένης από τον 19ο αιώνα παλιάς πρωτεύουσας του νησιού. 

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη  του Αλάργα είναι ένα όμορφο μοναστήρι που βρίσκεται σε μία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της δυτικής πλευράς της Χάλκης. Το μοναστήρι προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές. Είναι δυνατό να μείνετε μια μέρα σε μια από τα κελιά του μοναστηριού ύστερα από συνεννόηση  με την εκκλησιαστική επιτροπή. Η μεγαλύτερη παραδοσιακή γιορτή του νησιού πραγματοποιείται στο μοναστήρι στις 28 Αυγούστου.

Το Μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ Πανωρμίτη / Παλαρνιώτη βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Ονουφρίου κοντά στο εγκαταλελειμμένο Χωριό. Τα γεωμετρικά σχήματα του βοτσαλωτού μωσαϊκού της αυλής του μοναστηριού αποτελούν αυθεντικό δείγμα της τέχνης των Δωδεκανήσων. Από εδώ μπορείτε να θαυμάσετε την πανοραμική θέα και  τα μικρά νησάκια που ξεπροβάλλουν γύρω από το νησί της Χάλκης.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ